Yemeni ayakkabı temizliği, aslında diğer ayakkabılara nazaran daha kolaydır. Aslına bakılırsa yemeni ayakkabı temizliği, işçiliği kadar zor değildir. Temizliğe oldukça elverişlidir.
Deriden yapılan bu ayakkabı türünün derisi hassastır. Hassas dokusuna zarar vermeden ayakkabıyı temizlemek için, bir adet ayakkabı fırçası, yumuşak bir bez, çok gerekmemekle birlikte deri ayakkabı spreyi, beyaz sirke ve ayakkabı parlatıcısı bulunmaktadır. Öncelikle deri ayakkabı, fırça yardımıyla üzerindeki tozlardan temizlenir. Ardından nemli ve yumuşak bir bezle yavaş ve yuvarlak hareketlerle silinir. Deri ayakkabı spreyiyle de aynı işlem yapılabilir. Ayakkabı üzerinde oluşan lekeler için bir beze beyaz sirke dökülür ve bu bezle deri yüzey silinir. İnatçı lekeler için yuvarlak hareketlerle biraz bastırarak silmek gerekebilir. Ancak sirke asla deri yüzeye zarar vermez. Leke kaybolduktan sonra ayakkabının dikiş yerleri hariç tüm yüzeyi bir beze dökülen deri ayakkabı cilasıyla parlatılır. Lekelerden arınmış ve ilk günkü kadar parlak görünen deri ayakkabılar eski haline dönmüş olacaktır.
Yemeni Nedir?
Yemeni, Anadolu’daki bazı bölgelerde hala üretimi devam eden, manda, sığır, oğlak veya keçi derisinden faydalanılarak meydana getirilen bir ayakkabı çeşididir. Halep’ten Türkiye’ye giriş yaptığı anlatılmaktadır. Yemeninin daha öncelerde çoğu yerde yapılmaktaydı. Fakat artık Gaziantep, Kahramanmaraş ve Kilis şehirlerinde üretimi, hala devam etmektedir.
Yemeni ustaları tarafından üretilen bu ayakkabı, bölge halkı tarafından hala giyilmektedir. Diğer şehirlerden bölgeye giden turistler ise hatıra olarak yemeni ayakkabı almaktadırlar. Turistler bölge halkına yemeni ayakkabı nasıl giyilir vb. sorular yönelterek, ürün hakkında bilgi sahibi olurlar.
Yemeni, ilk kez Yemen’de Ekber adlı bir kişi tarafından yapıldığı için bu isimle anılmaktadır. Buradan Halep’e ve oradan da Türkiye’nin Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraş şehirlerine yayılmış bir el işçiliğidir. Yemeninin yaklaşık 600 ile 700 yıl arası bir tarihi olduğu tahmin edilmektedir. Tabii ki bu tahmin sadece bilinen tarafıdır. Bilinmeyen taraflarında ise yemeninin çok daha eski olduğundan bahsedilmektedir.
Kadınlara hazırlanmış olan yemeni ayakkabıların yüzü genelde üç parçadan oluşmaktadır ve isteğe göre ayakkabı dikiş ile süslenebilmektedir. Kadınlar için hazırlanan yemeni ayakkabıların tabanında 3 veya 4 parça köseli topuk yapılırken erkek yemenilerine bazı durumlarda tek parça kösele yapılmaktadır. Yemeni ayakkabı erkek için de oldukça şık bir ayakkabıdır. Yemeni ayakkabı temizliği ise zor değildir. Oldukça şık ve rahat ayakkabılardır.
Yemenilerin yaygın olarak kullanıldığı dönemlerde bazı şehirlerde yemeni çarşılarının kurulması, yemeniciliğin ekonomik ve kültürel anlamda ne kadar önemli olduğunu açıklamaktadır. Yaygın olarak yemeni kullanıldığı dönemlerde yemeni ayakkabı nasıl giyilir sorusu oldukça kolay cevaplanmaktadır.
Geçmişte Anadolu’nun hemen her bölgesinde üretilen ve ortak özellikleri gösteren geleneksel ayakkabı yapıcılığında olduğu gibi yemenicilik de makineleşmenin etkisiyle günümüzde ancak birkaç şehirde çok az sayıda usta yardımıyla devam etmektedir. Yemeni ayakkabı özellikleri son derece fazladır.
Yemeni Ayakkabının Faydaları
Yemeni ayakkabının faydaları son derece fazladır. Bu faydaları arasında sağlıklı bir ayakkabı türü olması ve ayak sağlığına özen gösteren kişilerin tercih etmesi gereken bir ayakkabı çeşidi olması vardır. Yemeni ayakkabı temizliği de gayet kolaydır. Yemeniler tamamen hakiki deriden meydana gelmektedir. Dolayısıyla hiç bir terleme, koku, mantar, egzama gibi ayak rahatsızlığına sebep olmamaktadır. Çünkü yemeninin yapısını bozacak herhangi kimyasal bir madde bu ayakkabının üretiminde kullanılmamaktadır.
Öncelerinde tek renk olarak üretilen bu yemeni ayakkabılar, bugün çeşitli renklerde de üretimi mümkün kılınmıştır. Bu renkli bir şekilde üretilen yemenilerde kullanılan boyalar doğa ile özdeşleşen boyalardır. Yemeni yapımı çok fazla zahmetlidir. Bir usta sabahtan akşama kadar anca bir yahut iki çift yemeni anca yapabilmektedir. Bu kadar zahmetli bir şekilde yapılan yemeni ayakkabı temizliği ise şaşırtıcı bir şekilde oldukça basittir.
Orijinal yemeninin tabanında kil bulunmaktadır ve giyildiği andan itibaren giyen kişinin ayağının şeklini almaktadır. Böylelikle yemeni tamamen ortopedik bir hale dönüşmektedir. Tabana koyulan kil sayesinde vücutta fazla olan elektrikte dışarı atılarak kullanan kişileri bu açıdan da rahatlatmaktadır. Daha önce bahsetsek dahi yemeninin çıkış noktasına önem vermek gerekmektedir. Yemeninin çıkış noktası; ayağı terletmemesidir. Dolayısıyla en önemli faydası olarak ayağını terletmemesi sayılabilmektedir. Böylelikle yemeni ayakkabı temizliği, ayakkabı da iç kısımda gerekmemektedir.
Kadınlar İçin Yemeni Ayakkabı Kullanımı
Yemeni ayakkabı sıkça tercih edilmesi gereken bir ayakkabı çeşidi olmalıdır. Son derece sağlıklı olan bu yemeni ayakkabı temizliği kolay olması yanı sıra hem deri olması hem de yapılan malzemelerinden dolayı terletmeyen bir yapısı olması yemeninin kullanımının önerilmesi sebeplerindendir. Kullanımı az olmasına rağmen ülkemizin hala belirli bölgelerinde üretilen ve kullanan kişilerin gerek tabanındaki kilin ayak şeklini alması sebebi ile ortopedik rahatlığı gerekse yemeni ayakkabı temizliği rahatlığı sebebi ile vazgeçilmez konumdadır.
Cinsiyete göre farklı renklerde yemeni ayakkabı yapımı da mümkündür. Kadınlar genellikle açık renkli ya da kırmızı yemeni ayakkabıları seçmektedir.
Yemeni ayakkabı herkesin tercih etmesi gereken ve Anadolu şehirlerinde kalmayıp tüm ülkemizde kullanılması gereken bir ayakkabı çeşididir. Oldukça sağlıklı olmasının yanı sıra ayağın duruşunu destekleyen ve ayak şeklini bozmayan ve rahatlığın ön planda olduğu bir ayakkabı çeşididir. Dolayısıyla hem kadınların hem de erkeklerin yemeni ayakkabı kullanıyor olması çok sağlıklıdır.
Ancak hamilelik gibi kadınlara özel durumlarda yemeni ayakkabının önemi daha da artmaktadır. Hamilelik dönemlerinde kadınlar topuklu ya da yüksek tabanlı ayakkabılardan uzak durmalıdır. Bu durumda hamile kadınların yöneldiği ayakkabılardan en bilinen çeşit; babettir. Ancak babet çok riskli bir tercihtir. Babet yerine yemeni ayakkabı tercih etmeleri, içerisindeki kil sebebi ile hem ortopedik rahatlık hem de yine kilin vücuttan kötü enerjileri çıkardığı düşüncesi ile duygusal olarak da hamile kadınları rahatlatmaktadır. Ayaklarında yemeni ayakkabı ile rahatça hareket etmelerini sağlamaktadır.